Lista alergenów które mogą znajdować się w potrawie
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
- ZIARNA ZBÓŻ ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
- SKORUPIAKI oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- JAJA oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- RYBY oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- ORZESZKI ZIEMNE oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- ZIARNO SOJOWE oraz produkty przygotowane na jego bazie.
- MLEKO oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).
- ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- SELER oraz produkty przygotowane na jego bazie.
- GORCZYCA oraz produkty przygotowane na jej bazie.
- ZIARNO SEZAMOWE oraz produkty przygotowane na jego bazie.
- DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny.
- ŁUBINY oraz produkty przygotowane na ich bazie.