Lista alergenów które mogą znajdować się w potrawie

 wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

  1. ZIARNA ZBÓŻ ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. SKORUPIAKI oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. JAJA oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. RYBY oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. ORZESZKI ZIEMNE oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. ZIARNO SOJOWE oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  7. MLEKO oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. SELER oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. GORCZYCA oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. ZIARNO SEZAMOWE oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny.
  13. ŁUBINY oraz produkty przygotowane na ich bazie.